تاثیر رژیم کتوژنیک در کاهش وزن و درمان بیماریها

رژیم کتوژنیک چگونه رژیمی است ؟

کتوژنیک یک اصطلاح است که برای رژیم ها کم کربوهیدرات (مانند رژیم اتکینز) به کار برده می شود . در رژیم کتوژنیک شما کالری عمده روزانه خود را از طریق مصرف پروتئین ها و چربی ها بدست می آورید و کربوهیدرات ها سهم کمی در تامین انرژی روزانه دارند . در رژیم کتوژنیک شما می بایست دریافت کربوهیدرات روزانه خود را کاهش دهید بنابراین مصرف انواع نان ها و برنج و شیرینی جات در این رژیم بسیار محدود می شود .

رژیم کتوژنیک چگونه کار می کند ؟

در شرایط عادی و یک رژیم معمولی بدن انرژی مورد نیاز خود برای سوخت مورد نیاز سلول هایش را از گلوکز تامین می کند . اما وقتی شما دریافت کربوهیدراتها را در رژیم کتوژنیک کاهش می دهید ( روزانه کمتر از 50 گرم کربوهیدرات ) در بدن شما گلوکز کافی برای تامین انرژی وجود ندارد ، بنابراین بدن مجبور است برای تامین انرژی خود سراغ سوزاندن چربی ها و پروتئین ها برود و زمانی که بدن شروع به تجزیه چربی ها برای تولید انرژی می کند موادی به نام کتون ها تولید می شود .

این پروسه برای ورود بدن به مرحله کتوزیس معمولا 3 تا 4 روز طول می کشد . کتون ها در واقع اسیدهایی هستند که در خون ایجاد می شوند و از طریق ادرار از بدن دفع می شوند . در مقادیر کم ، کتونها مشکلی را برای سلامتی ایجاد نمی کنند ، اما اگر سطح آنها در خون بیش از حد بالا رود ، بدن را مسموم می کنند و منجر به پروسه ای به نام کتواسیدوز می شود .

چه کسانی میتوانند از این رژیم استفاده کنند ؟

اغلب افراد از رژیم غذایی کتوژنیک برای کاهش وزن استفاده می کنند ، اما رعایت این نوع رژیم می تواند به کنترل سایر بیماری ها نظیر صرع نیز کمک کند . همچنین ممکن است افراد مبتلا به بیماری های قلبی ، بیماری های خاص مغزی و حتی آکنه نیز با رعایت این رژیم بهبود یابند ، اما برای استفاده از منافع این رژیم در درمان بیماریهای مختلف نیاز به تحقیقات بیشتری می باشد .

اگر بیماری خاصی دارید و میخواهید برای اولین بار رژیم کتوژنیک بگیرید حتما قبل از شروع با پزشک خود در این مورد مشورت کنید تا مطمئن شوید که رژیم Ketogenic برای شما ضرر نداشته باشد . مخصوصا اگر مبتلا به دیابت نوع 1 هستید این نکته را فراموش نکنید .

آیا رژیم کتوژنیک به کاهش وزن کمک می کند ؟

رژیم کتوژنیک و کاهش وزن
رژیم کتوژنیک و کاهش وزن

یک رژیم کتوژنیک ممکن است باعث شود در طول 3 تا 6 ماه اول نسبت به سایر رژیم های لاغری وزن بیشتری کم کنید  . به این دلیل که بدن شما در طول رعایت این رژیم به دلیل محدودیت منابع کربوهیدرات و گلوکز برای تولید انرژی مجبور است کالری بیشتری را بسوزاند تا از چربی ها تولید انرژی کند . همچنین زمانی که شما یک رژیم غذایی با چربی و پروتئین بالا دریافت می کنید ، اشتهای شما به غذا خوردن کمتر می شود و این مورد نیز کمک میکند که بیشتر وزن کم کنید .

محافظت در برابر سرطان

رژیم کتوژنیک و سرطان
رژیم کتوژنیک و سرطان

انسولین هورمونی است که بدن شما را قادر می سازد تا از گلوگز به عنوان منبع سوخت استفاده کند و مازاد آن را در کبد ذخیره کنید . در رژیم های کتوژنیک به دلیل محدودیت منابع کربوهیدرات ، بدن شما گلوکز را به سرعت می سوزاند ، بنابراین لازم نیست آن را ذخیره کند . این بدان معنی است که بدن شما نیاز به تولید انسولین کمتری دارد .

این سطوح پایین انسولین ممکن است به محافظت بدن در برابر انواع سرطان ها کمک کند و یا حتی جلوی رشد سلول های سرطانی را بگیرد . با این وجود ، نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه وجود دارد .

کاهش بیماری های قلبی با رژیم کتوژنیک

نکته عجیب این است که در این رژیم غذایی با توجه به اینکه چربی بیشتری مصرف میشود اما می تواند کلسترول “خوب” را افزایش و کلسترول “بد” را پایین بیاورد . این مساله به این علت است که سطح پایین انسولین ناشی از رعایت رژیم کتوژنیک می تواند مانع از ساخت کلسترول بیشتر در بدن فرد شود . بنابراین  احتمال کمتری وجود دارد که شما مبتلا به فشار خون بالا ، تصلب شرایین ، نارسایی قلبی و سایر بیماری های قلبی بشوید .

بهبود آکنه

رژیم کتوژنیک و آکنه

دریافت بیش از اندازه کربوهیدرات ها با بیماری آکنه مرتبط است ، بنابراین کاهش دریافت کربوهیدرات و به دنبال آن ترشح کمتر انسولین در یک رژیم غذایی کتوژنیک می تواند از بروز آکنه پیشگیری کند . ( انسولین همچنین می تواند به تولید و ترشح هورمون های دیگری که منجر به ایجاد آکنه می شوند نیز کمک کند . بنابراین کاهش تولید انسولین منجر به کاهش تولید این هورمون ها شده و از این طریق به درمان آکنه کمک می کند ) .

رژیم کتوژنیک و کنترل دیابت

تست قند خون و دیابت

درست است که رژیم های غذایی با کربوهیدرات پایین نسبت به سایر رژیم ها، قند خون خود را پایین می آورند . اما هنگامی که بدن شما از چربی ها به عنوان منبع سوخت و تولید انرژی خود استفاده می کند ، ترکیبات کتونی تولید میشود . اگر دیابت دارید، به ویژه دیابت نوع 1، کتون های زیادی در خون شما می توانند وضعیت بیماری شما را بدتر کنند و منجر به کتواسیدوز دیابتی شوند . بنابراین بسیار مهم است که قبل از هرگونه تغییر در رژیم غذایی ، با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.

کنترل صرع

رژیم کتوژنیک و درمان صرع

از دهه 1920 پزشکان با استفاده از رژیم های غذایی کتوژنیک توانسته اند تشنج های ناشی از بیماری صرع را کنترل کنند . اما باز هم تاکید می شود ، قبل از شروع رژیم کتوژنیک درباره منافع آن بر بیماری خود ، حتما با پزشک تان مشورت کنید .

دیده شده که استفاده از رژیم کتوژنیک ، میتواند به بهبود سایر بیماری های عصبی از جمله بیماری آلزایمر ، بیماری پارکینسون و اختلالات خواب نیز کمک کند . دانشمندان مطمئن نیستند که علت چیست، اما ممکن است دلیل آن ساخت کتونی باشد که بدن شما هنگام تجزیه چربی ها برای تولید انرژی می سازد و همین مواد کتونی از سلول های مغز در برابر آسیب ها محافظت می کنند .

بهبود سندرم تخمدان پلی کیستیک

در سندرم تخمدان پلی کیستیک تخمدانهای زن بزرگتر از حالات نرمال شده و پر از کیست های کوچک پر از مایع می شوند . سطح بالای انسولین می تواند یکی از دلایل ایجاد سندرم تخمدان پلی کیستیک باشد . بنابراین رعایت رژیم کتوژنیک به دلیل اینکه هم مقدار انسولین را کاهش داده و هم میزان نیاز بدن به انسولین را کاهش می دهد ، ممکن است در کنار سایر روش های درمانی و تغییر سبک زندگی و ورزش به درمان بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز کمک کند .

رژیم کتوژنیک و افزایش کارایی ورزشکاران

دوچرخه سواری

رعایت رژیم کتوژنیک به صورت کوتاه مدت ممکن است برای افزایش کارایی و توان ورزشی در ورزشکاران استقامتی – دونده ها و دوچرخه سواران مفید باشد . با رعایت این رژیم در طول مدت مشخص ، بافت عضلانی ورزشکار بیشتر شده و درصد چربی عضلات کاهش می یابد .

همچنین با افزایش میزان اکسیژن بدن توان ورزشی ورزشکار افزایش می یابد . رژیم کتوژنیک ممکن است در مدت کوتاهی مثلا برای آمادگی در زمان مسابقات کمک کننده باشد ، ولی در طولانی مدت ، مانند سایر رژیم های متعادل نمی تواند سطح کارایی ورزشکار را افزایش دهد .

عوارض جانبی رژیم های غذایی کتوژنیک

رعایت این رژیم ممکن است باعث بروز یبوست ، افت قند خون یا سوء هاضمه در فرد شود . همچنین در درصد کمی از افراد ، رعایت رژیم های کم کربوهیدرات می تواند منجر به تشکیل سنگ های کلیوی یا افزایش میزان اسید در بدن ( اسیدوز ) شود .

به دلیل تولید مواد کتونی و دفع آن توسط کلیه ها ، بار کلیوی زیاد می شود و ممکن است به کلیه ها فشار وارد شود . بنابراین اگر میخواهید با این رژیم لاغر شوید و یا به علت سایر بیماری ها ، مانند دیابت ، بیماریهای قلبی یا فشار خون بالا ، میخواهید این نوع رژیم را تجربه کنید ؛ حتما حتما قبل از هرگونه تغییر در برنامه غذایی خود با پزشکتان در این مورد مشورت کنید .

با یک رژیم مناسب سلامتی و تناسب اندام تان را به دست آورید ! 1

با یک رژیم مناسب سلامتی و تناسب اندام تان را به دست آورید !

در سریع ترین زمان ممکن برنامه رژیم تخصصی و اختصاصی خودتان را به صورت کاملا آنلاین و فقط با پرکردن فرم اطلاعات دریافت کنید . رژیم شما توسط سارا چیذری مشاوره تغذیه و رژیم درمانی و عضو انجمن تغذیه ایران با شماره نظام پزشکی : ت – ۱۸۸۲ آماده و برای شما ارسال خواهد شد و تا پایان دوره رژیم پشتیبانی آنلاین خواهید داشت !

دریافت رژیم آنلاین
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
شکوفه
شکوفه
3 سال قبل

عالیه خیلی دوست دارم انجام بدم تا به نتیجه برسم

ABBAS
ABBAS
5 سال قبل

عالی بود