توصیه های تغذیه ای وزارت بهداشت برای مبتلایان به کرونا ویروس

کرونا ویروس چیست ؟

 

کرونا ویروسها نام علمی : Coronaviruses ( خانواده بزرگی از ویروسها و زیر مجموعۀ کرونا ویریده هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماریهای شدیدتری همچون سارس، مرس و کووید- 19 را شامل میشود . کرونا ویروس ها در سال 1965 کشف شدند و مطالعه بر روی آنها به طور مداوم تا اواسط دهه 198۰ ادامه داشت . این ویروس به طور طبیعی در پستانداران و پرندگان شیوع پیدا می کند، با این حال تاکنون هفت کرونا ویروس انسانی کشف شده است . آخرین نوع آنها ، در دسامبر 2۰19 در شهر ووهان چین با همه گیری در انسان شیوع پیدا کرد .

کرونا ویروس ها زیر مجموعۀ کرونا ویریده هستند . ساختار آنها نیز دارای یک ژنوم RNA معمولی است . افرادی که همزمان دارای بیماری دیگری باشند و کودکان مبتلا به بیماریهای قلبی ، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کرونا ویروسها هستند . معمولاً شدت سرماخوردگی که کرونا ویروس عامل آن باشد بیشتر است . کرونا ویروسها که پس از راینو ویروسها بزرگترین عامل ابتلا به سرماخوردگی هستند و بیشتر در زمستان و بهار باعث سرماخوردگی می شوند .

کرونا ویروس چیست ؟

اگرچه کرونا ویروسها بیشتر در حیوانات دیده میشوند ، اما هفت نوع از آنها دستگاه تنفسی بدن انسان را تحت تأثیر قرار می دهد . تشخیص اینکه علت بیماری کرونا ویروس باشد یا خیر کمی مشکل است ، چرا که برخلاف راینو ویروسها به سختی در آزمایشگاه رشد و نمو میکنند . ساختار این ویروس از دو لایه تشکیل شده است ؛ هسته این ویروس را مواد ژنتیکی و لایه بیرونی آن را تاج های پروتئینی تشکیل داده اند .

در دسامبر 2۰19 نیز ، برای اولین بار در شهر ووهان استان هوبئی چین ، پس از اینکه مردم بدون علت مشخصی دچار سینه پهلو شدند و واکسنها و درمانهای موجود مؤثر نبودند ، نوع جدیدی از کرونا ویروس با همه گیری در انسان شناسایی شد . با عبور تعداد قربانیان ویروس کرونا از مرز 1۰۰۰ نفر سازمان جهانی بهداشت برای بیماری ناشی از آن نام رسمی انتخاب کرده است – کووید 19 ( 19 –
COVID )که اشاره ای دارد به ” کرونا ” ، ” بیماری ” ، ” ویروس ” و ” سال 2۰19  ” . این نوع کرونا ویروس قبل از این همه گیری در انسان دیده نشده بود . برآوردهای نخستین نشان می دهد که درصد مرگ و میر این ویروس بین 2 تا 3 درصد مبتلا شدگان است .

علائم اصلی بیماری کرونا ویروس

علائم اصلی بیماری کرونا ویروس

با توجه به نوع ویروس ، علائم می تواند از نشانه های سرماخوردگی عادی تا تب ، سرفه ، تنگی نفس و مشکلات حاد تنفسی باشد . همچنین بیمار ممکن است سرفه های چند روزه ظاهراً بدون دلیل نیز داشته باشد . این ویروس ، برخلاف سارس ، نه تنها دستگاه تنفس بلکه ارگانهای حیاتی دیگر بدن مثل کلیه و کبد را نیز درگیر می کند . در موارد حاد مشکلات گوارشی نظیر اسهال ، نارسایی حاد تنفسی ، اختلالات انعقادی خون و نارسایی کلیه نیز گزارش شده است که این مورد می تواند بیمار را به همودیالیز نیازمند کند .

نحوه انتقال بیماری کرونا ویروس

نحوه انتقال بیماری کرونا ویروس

بسته به نوع این ویروس ، روشهای انتقال آن متفاوت است . در برخی از موارد روشهای انتقال بیماری از انسان به انسان شبیه بیماری آنفلوآنزا از طریق سرفه و عطسه است . با این حال احتمال انتقال بیماری در فضای باز بسیار محدود بوده و موارد انتقال انسان به انسان در مواردی رخ داده است که افراد به مدت طولانی در فضای بسته در کنار فرد بیمار بوده اند مانند افرادی که در بیمارستانها با بیماران در ارتباط هستند . هنوز مشخص نیست که این بیماری نخستین بار از طریق جانوران به انسان منتقل شده است یا از طریق سطوح آلوده به ویروس .

مدت حیات در محیط

مدت حیات ویروس در محیط

ویروس کووید – 19 می تواند در محیط اطراف و حتی بیمارستانها از طریق تماس با دستگیره در ، تخت ، دکمه ها ، میزها ، لبه تخت و دست زدن به سطوح پلاستیکی و فلزی دیگری که در تماس مستقیم با فرد بیمار هستند با توجه به اینکه اغلب از جنس فلز و پلاستیک هستند ، منتقل شود . همچنین یافته ها نشان می دهد رطوبت بالای هوا طول عمر این ویروس را افزایش می دهد .

این مطالعات بیان می کنند که این ویروس ها می توانند روی سطح مختلف به طور میانگین بین چهار تا پنج روز زنده بمانند . برخی از آنها نیز می توانند تا 9 روز خارج از بدن و در دمای اتاق دوام بیاورند .

درمان

اگرچه تلاش های بسیاری برای تولید واکسن این ویروس انجام شده است ، اما هنوز واکسن یا داروی مخصوصِ ضدِ ویروسی برای ریشه کن کردن ; درمان قطعی ، جلوگیری و یا مقابله با عفونتهای ناشی از ویروس کووید – 19 به طور عام وجود ندارد .

نقش تغذیه در مقابله با کرونا و سایر بیماری های عفونی

نقش تغذیه در مقابله با کرونا

تغذیه مناسب از جمله راههای مهم حفظ سلامتی است و از این طریق می توان بسیاری از بیماریهای عفونی را مهار و مانع از بروز آن شد . آنچه از بررسی متون علمی و گزارش های مراکز پژوهشی معتبر می توان استنباط نمود ، این است که برای مقابله با این بیماری ، بهترین شیوه ارتقا و تقویت وضعیت سیستم ایمنی بدن و تامین میزان نیاز به مایعات ، الکترولیتها ، انرژی ، پروتئین
و ریز مغذی ها است .

اصول مراقبت تغذیه ای برای بیماران سرپایی مبتلا به کرونا

انواع ویتامین ها

به طور کلی نوشیدن مایعات کافی ، گامی مؤثر در کنترل بیماری است . استفاده از آب ، آبمیوه ها ، چای و انواع سوپها همزمان با شروع علائم توصیه می شود . هضم ترکیبات مایع نیاز به انرژی کمتری دارد ، در نتیجه بدن انرژی کافی برای مقابله با بیماری را خواهد داشت . مایعات به رقیق شدن ترشحات و دفع سموم کمک می کنند و باعث تسکین گلودرد می شود . از دیگر ترکیبات مهم در مقابله با این بیماری می توان به دریافت کافی ریز مغذی های موثر در سیستم ایمنی از قبیل ویتامین C ، ویتامین B6 ،D  ، E ، روی ، منیزیم ، سلنیم و امگا 3 بویژه از منابع غذایی غنی از این ترکیبات اشاره کرد .

به عنوان نمونه سلولهای ایمنی غنی از ویتامین C بوده و در شرایط استرس دستیابی ویتامین C به سلولهای درگیر افزایش می یابد که خود توجیه کننده افزایش نیاز به ویتامین C در شرایط بیماری و التهاب است . متخصصان معتقدند ویتامین C نقش مهمی را در تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از بیماری عهده دار است .

توصیه های تغذیه ای برای مبتلایان به ویروس کرونا

  • در برنامه غذایی روزانه رعایت تنوع و تعادل غذایی را داشته باشید و از همه 5 گروه غذایی استفاده کنید . گروههای غذایی شامل گروه نان و غلات با تاکید بر غلات و نان های سبوس دار ، انواع جوانه ها و گروه میوه ها با تاکید بر مصرف انواع مختلف میوه ها ، گروه سبزی ها با تاکید بر مصرف انواع آنها با رنگهای متفاوت و به ویژه خانواده کلم ، گروه گوشت ها با تاکید بر تخم مرغ ، مرغ ، ماهی ، حبوبات و مغزها و گروه شیر و لبنیات با تاکید بر مصرف لبنیات کم چرب می باشد .
  • وعده های اصلی غذایی و میان وعده  ها را به صورت منظم در طی روز استفاده کنید . بخصوص وعده صبحانه را فراموش نکنید .
  • در وعده صبحانه از تخم مرغ ، شیر کم چرب و پنیر کم چرب و کم نمک ، نان و غلات سبوس دار و میوه و سبزی استفاده کنید . مصرف منظم صبحانه کامل در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد .
  • پروتئین مورد نیاز روزانه خود را به ویژه از طریق تخم مرغ و گوشت سفید و حبوبات تامین کنید . مرغ و تخم مرغ منبع خوبی از عنصر روی بوده که کوفاکتور بسیاری از آنزیم های مهم و موثر در عملکرد غشای سلولی و موثر در پرولیفراسیون سلول ها می باشد . به دلیل نقش ساختاری پروتئین ها در سیستم ایمنی ، مصرف کافی و روزانه منابع پروتئین ها بسیار اهمیت دارد .
  • از مکمل های توصیه شده از قبیل ویتامین D براساس پروتکل های ابلاغی برای گروه های سنی مختلف استفاده کنید .
  • از منابع غذایی حاوی آهن همانند انواع گوشت و حبوبات استفاده کنید . بهتر است حبوبات همراه با منابع غذایی ویتامین C مانند نارنج و آبلیموی تازه به منظور جذب بهتر آهن استفاده شود .

منابع غذایی ویتامین ب 6

  • از منابع غذایی ویتامین B6 همچون تخم مرغ ، مرغ ، ماهی ، قارچ ، حبوبات و آجیل ها برای تقویت سیستم ایمنی خود استفاده کنید . ویتامین B6 در متابولیسم پروتئین نیز نقش دارد .
  • از غذاهای کاملا پخته شده استفاده کنید . به خصوص موقع مصرف گوشت ها ، مرغ ، ماکیان ، ماهی ها و تخم مرغ توجه کنید که کاملا و به خوبی پخته شده باشند .
  • از سوپ بیشتر در وعده های غذایی خود استفاده کنید . استفاده از سوپ به منظور دریافت سبزیجات ، غلات کامل ( مانند جو ) و مایعات بسیار مفید می باشد . در تهیه سوپ می توان از منابع پیش ساز ویتامین آ  ( هویج، گوجه فرنگی و کدو حلوایی ) و همچنین از انواع سبزیجات برگ سبز نظیر تره ، جعفری ، اسفناج و گشنیز و نیز از سبزیجاتی همچون بروکلی و پیاز به علت داشتن ترکیبات گوگردی و جوانه ها به دلیل داشتن انواع ویتامین های B و همچنین از تکه های سینه مرغ استفاده نمود .
  • مصرف مایعات گرم فراوان نظیر آب جوشیده و چای کم رنگ بسیار کمک کننده است .
  • سعی کنید حتما از  میوه و سبزی تازه در برنامه غذایی روزانه خود استفاده کنید .از تمام زیر گروه های میوه ها به دلیل داشتن پیش ساز ویتامین A و ویتامین C و همچنین از تمام زیر گروه های سبزیجات مشتمل بر سبزیجات زرد ، قرمز ، نارنجی و سبز رنگ خوب شسته و ضد عفونی شده  استفاده کنید . سبزیجات به دلیل داشتن پیش ساز ویتامین آ ، اسید فولیک و دارا بودن ویتامین C و رنگ دانه های فراوان سبب ارتقای سیستم ایمنی می گردند .
  • سعی کنید به صورت روزانه و منظم از انواع مرکبات ( پرتقال و نارنگی و لیمو ترش و نارنج )  حداقل به میزان دو عدد در روز  استفاده کنید . مرکبات حاوی ویتامین C هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارد .
  • از غلات کامل ( سبوس دار ) مانند نان های سبوس دار بیشتر استفاده کنید . غلات کامل حاوی ویتامین های گروه B و سلنیوم هستند و می توانند به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند .
  • از شیر و لبنیات ( کم چرب ) و ترجیحا پروبیوتیک به مقدار حداقل دو لیوان در روز استفاده کنید . این گروه منبع خوبی از ویتامین B2 هستند که در تقویت سیستم ایمنی نقش دارند .
  • به طور منظم از ماست های پروبیوتیک استفاده کنید . این مواد در سلامت دستگاه گوارش و ممانعت از رشد و تکثیر انواع میکروب ها نقش دارند . به علاوه ماست منبع خوبی از پروتئین و روی می باشد .

مصرف انواع ماهی

  • مصرف انواع ماهی حداقل دو بار در هفته توصیه می شود . این مواد غذایی حاوی چربی های امگا 3  و منبع خوبی از سلنیوم هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارند .
  • از روغن های مایع ( گیاهی ) نظیر روغن کانولا ، کنجد و روغن زیتون در پخت غذا و به همراه سالادتان استفاده کنید . این مواد نیز حاوی امگا 3 هستند و توصیه می شود که در محدوده انرژی مورد نیاز مصرف شوند . به علاوه روغن های مایع گیاهی حاوی ویتامین E هستند که این ویتامین در تقویت سیستم ایمنی نقش مهمی دارد .
  • انواع آجیل و مغز های بی نمک را در برنامه غذایی خود بگنجانید . آجیل ها منبع خوبی از ویتامین E و روی و سلنیوم می باشند . البته لازم به ذکر است که نباید در مصرف آنها زیاده روی کنید .
  • از مصرف زیاد فست فودها ، گوشت های فرآوری شده و غذاهای سرخ شده اجتناب کنید چرا که این مواد غذایی حاوی نمک زیاد، اسید های چرب ترانس و اشباع بوده و برای سلامتی و عملکرد سیستم ایمنی نامطلوب می باشند .

شیرینی جات سیستم ایمنی را ضعیف می کند

  • از مصرف انواع شیرینی جات ، نوشابه ها و نوشیدنی های شیرین شده با شکر و مصرف قند ساده اجتناب کنید چرا که باعث تضعیف عملکرد سیستم ایمنی می شوند .
  • گرچه بعضی مواد غذایی مانند سیر به واسطه وجود فیتوکمیکال ها در تقویت سیستم ایمنی نقش دارند بزرگنمایی خاصیت آنها و مصرف بی رویه شان توصیه نمی شود .
  • از مصرف غذا در بیرون از منزل و محل کار اجتناب کنید . غذاهای بیرون از منزل ممکن است با رعایت نکات بهداشتی دقیق تهیه نشده و نمک و چربی اشباع و ترانس بالایی داشته که سبب تضعیف سیستم ایمنی خواهد شد . کارکنان بخش های مختلف پخت و ارائه غذا شامل مسئولین خرید و نگهداری ، آشپزها ، خدمه و توزیع کنندگان غذا ، لازم است همواره نظافت را بطور جدی رعایت کنند و در فرصت های مختلف دستها را با آب گرم و صابون بشویند و لباس و روپوش خود را کاملا تمیز و نظیف نگهداری کنند .
    توصیه می شود ، این گروه از افراد هنگام شروع به کار ، هنگام جابجایی غذاها ، قبل و بعد از خوردن و نوشیدن ، هنگام جابجا نمودن زباله ، در زمان نظافت محل کار ، پس از سرفه و عطسه کردن خودشان و همکارانشان ، پس از شمردن پول و ارائه فاکتور و در تمام احوالات مشابه ، دستها را با آب و صابون به خوبی بشویند .
  • با صلاحدید تیم درمان باید ارزیابی های تخصصی ویتامین ها و مواد معدنی بر اساس شرایط بیمار و به خصوص در بیماران پرخطر مانند کودکان و زنان باردار و سالمندان و بیماران با بیماری های زمینه ای صورت گیرد .
  • به طور کلی ، بیمارانی که به علت بیماری های زمینه ای مانند دیابت یا فشارخون از رژیم خاصی تبعیت می کنند در صورت ابتلا به کرونا همچنان لازم است پرهیزهای رژیم غذای خاص بیماری خود را ادامه دهند .

منبع :

health.sbmu.ac.ir

با یک رژیم مناسب سلامتی و تناسب اندام تان را به دست آورید ! 1

با یک رژیم مناسب سلامتی و تناسب اندام تان را به دست آورید !

در سریع ترین زمان ممکن برنامه رژیم تخصصی و اختصاصی خودتان را به صورت کاملا آنلاین و فقط با پرکردن فرم اطلاعات دریافت کنید . رژیم شما توسط سارا چیذری مشاوره تغذیه و رژیم درمانی و عضو انجمن تغذیه ایران با شماره نظام پزشکی : ت – ۱۸۸۲ آماده و برای شما ارسال خواهد شد و تا پایان دوره رژیم پشتیبانی آنلاین خواهید داشت !

دریافت رژیم آنلاین
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها